Kondylom

Vad är Kondylom?

kondylomDet är ett slags vårtor på könsorganen. Detta orsakas av en infektion  av vissa typer av vårtvirus. Det finns 150 typer av humana papillomvirus men bara 30 av typerna som ger könsvårtor.

Hur smittar det och vilken spridning har kondylom?

Kondylom smittar vid oskyddat samlag och sker då infekterad hud gnids mot annan hud.

Hos de flesta  försvinner viruset av sig självt efter knappt ett år men  ibland kan det dröja upp till 3år. Många vill därför behandla vårtviruset med receptfri behandling mot kondylom.

Vilka är symtomen vid kondylom?

Kondylom sitter oftast på blygdläpparna samt i och omkring slidan och bak mot ändtarmen. Vanligaste platsen för vårtor är där friktionen från samlag och mot kläder är som störst. En del är flikiga och upphöjda och lätta att se, men dom kan också vara platta och små och då vara svåra att upptäcka.Kondylom ger ibland inga besvär men kan vara kosmetiskt störande.

Vissa kan uppleva klåda när de börjar bryta ut. Symtom kan också vara sveda, flytningar, sprickbildningar och småblödningar samt besvär vid samlag.Kondylom uppstår efter en HPV-infektion, men kan förvärras av nedsatt immunförsvar. Hår kan du läsa om bra behandlingar mot kondylom.

Vad kan man göra för att undvika att smittas?

Det finns vaccination mot HPV och användning av kondom minskar risken att smittas med kondylom. Men en vaccination hjälper inte om man redan är smittad. Kondom ger ett visst skydd, men inte fullt. Men du måste inte behandla kondylom det kan försvinna av sig själv, men det kan ta lång tid.

Vill du läsa mer i ämnet kan du besöka http://www.yths.fi/ en finsk sida med bra information. Sök på kondylom.